Namnskick i äldre tider

Hamrångers_kyrka
Gården ”Vi” (stavades förr ”Wij”) låg en gång i tiden på den plats där Bergby nu ligger i Hamrånge, Gävle. Bygdens båtsmän fick efternamnet ”Wijk” av ortsnamnet.

Patronymikon anger bärarens fars namn och har använts i Sverige i hundratals år. Om pappa hette Anders så fick barnen automatiskt namnet Andersson eller Andersdotter. ”Son-namnen” stannade kvar länge inom bondefamiljerna. Torpare valde gärna naturnära efternamn som slutade med ”-kvist” eller ”-gren”. Björk, Lindgren, Malmgren och Sundgren är några av tusentals namn som har hämtats från naturen. Människor som bodde sjönära tog gärna sina namn från sin välkända miljö, exempelvis Sjökvist, Söderman och Sjölin.

IMG_1908

Soldaternas och båtsmännens namn anspelade på geografisk härkomst (ortsnamn) som exempelvis namnet Bure som är ett gammalt ryttarnamn från Knutby i Uppland och namnet Wijk som härrör från byn Vi i Hamrånge (I äldre tider var stavningen Wij). Soldatnamnen kunde även anspela på personliga egenskaper som namnen Trygg, Snygg, Stolt och Glad.

Jag har flera släktgrenar där man valde ändelse på efternamnet utifrån sitt yrke när man ”sadlade om”. Bergsbrytaren Dahlberg i Kolmården hade en far som var torpare och hade namnet Dahlgren. En annan anfader som hette Fogelberg kallade sig Fogelström när han blev laxfiskare i Norrköping år 1755. På den tiden var det inte lika strängt vad gäller namnbyten men 1903 kom den nya namnlagen då alla Sveriges efternamn ”frystes”. Den som hette Andersson eller Fogelberg, just det året kom att heta det livet ut, liksom hans barn. De ”oäkta” barnen som var födda utom äktenskap tillfrågades och kunde (om pappan hade erkänt faderskapet) ta hans patronymikon eller släktnamn. De släktnamn vi bär idag kom till genom nya namnlagen.

Lars Wijk f. 1857 i Hamrånge var Häckelsängs siste båtsman. Även hans far var båtsman och hette Wijk efter byn Vi (stavades Wij i äldre tider).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s